Jandarma astsubay alımı 2024 kaç puan ?

Sevecen

New member
Bir Yolun Başında: Jandarma Astsubaylık Hayali

Merhaba arkadaşlar,

Bugün size sadece bir puan tartışmasından değil, bir yolculuğun, bir umudun ve bir dönüm noktasının hikâyesini anlatmak istiyorum. 2024 Jandarma Astsubay alımıyla ilgili bilgiler ararken, kendimi sadece sınav sonuçlarıyla değil, insanların hikâyeleriyle dolu bir forumun ortasında buldum. O hikâyelerden biri, beni derinden etkiledi.

Oğuz’un Stratejisi ve Elif’in Empatisi

Oğuz, Balıkesir’in küçük bir kasabasında büyümüş, lise yıllarından beri disiplinli, kararlı bir çocuktu. Babası eski bir uzman çavuştu; Oğuz’un defterlerinin kenarına hep şu cümleyi yazardı: “Disiplin, cesaretin kardeşidir.”

2024’e geldiğinde Oğuz, Jandarma Astsubay alımlarına hazırlanıyordu. Puan sistemi, her yıl olduğu gibi bu yıl da değişmişti. En az 70 puan barajı konuşuluyordu ama asıl mesele o puanın ardındaki anlamdı: ülkesine hizmet etme arzusu.

Elif ise farklı bir dünyadan geliyordu. Sosyoloji mezunuydu; insanların hikâyelerine kulak vermeyi, empatiyle anlamayı severdi. O da aynı sınava girmişti ama onun hedefi yalnızca bir meslek edinmek değil, bu teşkilat içinde topluma dokunmanın yollarını bulmaktı.

Forumda tanıştılar. “Puanlar açıklandı mı?” başlıklı bir konuda Elif’in mesajı şöyleydi:

> “Sadece sayılara bakmayalım arkadaşlar. Bazen 69 alan birinin içindeki inanç, 80 alan birinin stratejisinden daha güçlüdür.”

Oğuz bu mesaja yanıt yazdı:

> “Ama Elif, sistem sayılardan ibaret. 70’in altı alınmıyor, gerisi hayal...”

Bu karşılıklı cümleler, aralarında farklı ama tamamlayıcı bir bağ kurdu.

Strateji ve Duygu Arasında Bir Köprü

Oğuz, askeri disiplinin temsilcisiydi; plan yapmadan adım atmazdı. Çalışma programını Excel dosyasında bile renklerle kodlamıştı. Elif ise duyguların insanı yönlendiren gücüne inanıyordu. “İyi hissetmeden iyi sonuç alınmaz,” derdi.

Bir gün birlikte çalışırken Elif, Oğuz’a şu soruyu sordu:

> “Hiç düşündün mü, neden her yıl binlerce kişi bu sınava giriyor ama sadece birkaç yüzü seçiliyor?”

Oğuz, kalemini bırakıp düşündü.

> “Belki de ülke, sadece görev yapacak insanlara değil; inandığı şeyi temsil edecek insanlara ihtiyaç duyuyor.”

İşte o an, aralarındaki fark anlamlı bir bütüne dönüştü. Erkeklerin çözüm odaklı, stratejik yaklaşımı; kadınların empatik, ilişkisel gücüyle birleşti. Çünkü bir kurumun gücü yalnızca askerî disiplininde değil, insanî yönünü kaybetmemesinde saklıydı.

Toplumun Aynasında Bir Sınav

2024’teki Jandarma Astsubay alımı sadece bir sınav değildi; toplumsal bir aynaydı.

Bu alımlar, gençlerin devletine olan güvenini, liyakat sistemine olan inancını, eşit fırsatlara dair beklentisini yansıtıyordu.

Bazı adaylar sınır köylerinden, bazıları büyük şehirlerden geliyordu. Kimisi ailesinin ilk üniversite mezunuydu, kimisi ise asker kökenli bir geçmişin mirasçısıydı.

Elif bir paylaşımında şöyle yazdı:

> “Bir kurum, kadınların da omuz omuza durduğu zaman güçlenir. Bu yıl başvuran kadın sayısı arttıysa, bu sadece bir istatistik değil; bir dönüşümdür.”

Oğuz ise şu yorumu yaptı:

> “Eskiden sadece ‘emir’ düşünülürdü; şimdi ‘insan’ da düşünülüyor. Bu, Jandarma’nın geleceği için umut verici.”

Forumda bu yazılar çok konuşuldu. Çünkü herkes, puanlardan öte bir şeyin peşindeydi: adalet, saygı ve anlam.

70 Puanın Ardındaki Gerçek

Evet, resmi olarak 2024 Jandarma Astsubay alımı için baraj puanı 70’ti. Ancak bu sayı, bir kader çizgisi değildi.

Çünkü sınavın yazılı kısmı kadar mülakat süreci de karakteri ölçüyordu. Empati, stres yönetimi, toplumsal farkındalık gibi insani değerler artık daha fazla ön plandaydı.

Oğuz, 74 puan aldı. Elif 68.

Ama mülakatta Elif’in, yaşlı bir köylüyle yaptığı gönüllü sosyal çalışma örneği, komisyonun dikkatini çekti. Oğuz’un planlı ve analitik yaklaşımıyla birleştiğinde ortaya güçlü bir hikâye çıktı.

Sonuçta ikisi de kazandı.

Aynı birlikte görev aldılar. Farklı bakış açıları, aynı hedefte buluştu.

Birlikte Güç: Erkek Stratejisi, Kadın Sezgisi

Zamanla Elif ve Oğuz, eğitim merkezinde diğer adaylarla da aynı dengeyi kurmayı öğrendiler.

Oğuz’un stratejileriyle Elif’in empatisi birleştiğinde, bir grup arkadaş sınav stresini daha kolay atlattı.

Bir gece kamp ateşi etrafında Elif, sessizce şunu söyledi:

> “Aslında hepimiz bir sınava değil, hayata hazırlanıyoruz. Puan sadece kapı; ama o kapıdan nasıl geçtiğin seni tanımlar.”

Forumda bu söz paylaşılınca yüzlerce yorum geldi:

> “Ben de artık sadece puanlara değil, duruşuma bakacağım.”

> “Bu yazı bana moral oldu. 68 almıştım, ama pes etmeyeceğim.”

Son Söz: Sınavdan Daha Fazlası

Jandarma Astsubay alımı 2024 yılı için sadece bir memuriyet sınavı değildi.

Bu, Türkiye’nin gençlerine güvenip onları birer görev bilincine sahip bireyler hâline getirme sürecinin yansımasıydı.

Bir puan sistemi, bir kurum kültürü ve bir toplum bilinci burada kesişti.

Oğuz’un kararlılığı, Elif’in duyarlılığıyla birleştiğinde, bir neslin nasıl dönüşebileceğini gösterdi.

Belki sen de bu yazıyı okurken o sınavı bekliyorsun, belki de sadece “acaba yapabilir miyim?” diyorsun.

Ama unutma: cesaret, bazen bir puandan değil, bir adım atmaktan başlar.

> “Puanın değil, hikâyenin gücüyle ilerle.”

Ve kim bilir… Belki bir gün senin hikâyen de bu forumda bir başkasına ilham olur.