Raúl Mondesi, yaklaşık 7 yıl ev hapsinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı

Uzaylı

New member
Raúl Mondesi özgür bir adam.

Eski Dodgers dış saha oyuncusu, Dominik Cumhuriyeti'ndeki memleketi San Cristóbal'ın belediye başkanlığı göreviyle bağlantılı olarak kamu fonlarını zimmete geçirmek suçundan 2017'de hüküm giydiğinden beri ev hapsindeydi.

Dominik mahkemesi Cuma günü Mondesi'nin altı yıl dokuz ay hapis cezasının ev hapsinin süresiyle karşılandığına karar verdi. 2017'de hapis cezasına ek olarak, 6 milyon dolardan fazla dolandırıcılık yaptığı için 1,3 milyon dolar para cezası ödemesi ve 10 yıl boyunca kamu görevi yapması yasaklandı. Mondesi'nin üç çalışanı da ceza aldı.

53 yaşındaki Mondesi, beyzbol oyuncusu olarak değişken bir figürdü, Roberto Clemente ile karşılaştırılan ama 13 yıllık kariyeri boyunca Dodgers ve diğer beş takımla duygusal patlamalara ve kuralları ihlal etmeye meyilli olan muazzam bir yetenekti.

Annesi Martina'nın San Cristóbal'daki küçük bir evde büyüttüğü yedi çocuktan biri olan ve 1994'te Yılın Çaylağı ödülünü kazandıktan sonra Dodgers ile bir yıllık 435.000 dolarlık sözleşme imzalayan oyuncu, annesi için yeni bir ev almaya yemin etti.

“Annem, o bir süper kadın gibi,” dedi Haberler'a. “Onun benim için ne anlama geldiğini anlatamam. Babam ben 7 yaşındayken öldü ve her şeyi o yapmak zorundaydı. Sadece masaya yemek koymak için çamaşırhanede çalıştı.”

Mondesi, 1993'ten 1999'a kadar Dodgers'ta geçirdiği altı artı sezonda en az 30 home run vurarak ve en az 30 üs çalarak iki kez elit 30-30 kulübüne katıldı. Sağ sahadaki oyunuyla iki Altın Eldiven kazandı ve erken dönemde çalışkan biri olarak ün kazandı.

Dominik Cumhuriyeti'nde de büyük bir ilgi görüyordu.

“O ülkemizde bir kahraman, gerçek bir kahraman,” dedi Dodgers'ın kısa stoperi ve vatandaşı Jose Offerman 1995'te. “Dominik'ten çok sayıda oyuncumuz geldi… ama Raúl'dan daha popüler olan var mı bilmiyorum.”

Mondesi her yıl düzinelerce sopayı, eldiveni ve ayakkabı çiftini paketleyip Dominikli çocuklara gönderiyordu.

“Büyüdüğümde hiçbir şeyim olmadı,” dedi. “Beyzbol oynardım ve eldiven olarak sadece kartonum olurdu. Gerçek bir eldiven ve sopam olsun diye her şeyi verirdim.

“O çocuklara yardım etmek istiyorum. Birçoğu fakir aileler. Beyzbol ekipmanı alamıyorlar, bu yüzden onlara yardım ediyorum.”

Ancak dört yıl sonra Mondesi, Ağustos 1999'da Dodgers menajeri Davey Johnson ve genel menajeri Kevin Malone'a karşı küfür dolu bir nutuk atarak takas talebinde bulunan öfkeli bir barut fıçısıydı.

“Artık buna dayanamıyorum,” dedi Haberler'a. “Bütün yıl bununla uğraşmak zorunda kaldım. Onlara beni takas etmelerini söyledim çünkü artık istemiyorum [expletive] burada ol. … “F— Davey ve f— Malone, tüm sorunlarımızı bana yüklemeye çalışıyorlar. Tüm bunların [s—] benim hatam. Onlar böyle hissediyor, tamam. Beni buradan çıkarın.”

Mondesi, o sezon Toronto Blue Jays'e takas edildi ve 2004'te Angels'ta sekiz maçlık bir dönem de dahil olmak üzere dört takımda yedek olarak oynayıp 2005'te emekli olmadan önce üç üretken sezon geçirdi.

Kariyeri boyunca 66,5 milyon dolar kazandı ve 700.000 kişilik tozlu, aşırı kalabalık ve yoksul bir şehir olan San Cristóbal'a geri döndü. Siyasete ilgi duyduğunu belirtti ve 2006'da Başkan Leonel Fernandez'in Dominik Kurtuluş Partisi'nin bir üyesi olarak Temsilciler Meclisi'ne – ABD Temsilciler Meclisi'nin Dominik eşdeğeri – seçildi.

Mondesi, ikinci döneminde muhalefetteki Dominik Devrimci Partisi'ne geçti ve 2010 yılında San Cristóbal belediye başkanı seçildiğinde de orada kaldı. İlkokul eğitimi olan eski oyuncu, memleketine dönen bir diğer yerel kahraman olan eski büyük lig atıcısı José Rijo'nun yerine partinin adayı olarak seçildi.

İkisi birlikte 100 milyon dolardan fazla kazanan iki eski oyuncu, 8 fitlik duvarlarla çevrili ve silahlı muhafızlar tarafından korunan komşu malikanelerde yaşıyordu. Üç yıl önce, ikisi de evlerine kaçak bağlantı kurarak elektrik kullanmalarına izin verdikleri için para cezasına çarptırılmıştı.

Seçimi kazandıktan kısa bir süre sonra Mondesi'nin şüpheli mali işlemlere bulaştığı iddia edildi. 2016'ya kadar görev yaptı ve bu süre zarfında kendisi ve diğer birkaç parti lideri “memurların komplosu, belgelerin tahrif edilmesi, sahte belgelerin kullanılması, yalan söyleme, zimmete para geçirme ve memurluk niteliğiyle bağdaşmayan işlere karışma ve suçlularla ilişki kurma suçları” ile suçlandı.

Mondesi suçlu bulundu ve davası temyiz edilirken ev hapsine alındı; bu yavaş süreç Cuma gününe kadar sonuçlanmadı.

Yetkililer 2020'de mahkemeye Mondesi'nin ev hapsi şartlarını ihlal ettiği iddiasıyla cezasının geri kalanını hapse göndermesi için dilekçe verdi. Hiçbir şey olmadı ve 2023'te San Cristóbal Temyiz Mahkemesi yeni bir duruşma emri verdi.

Hapisten kurtulmasına rağmen, Mondesi'nin Dodgers'ın gözdesi olmaktan sahada patlayıcı bir performans gösteremeyen birine, memleketinin kahramanı ve belediye başkanından saha dışında hüküm giymiş bir hırsıza dönüşmesi şok ediciydi.

Bu, Mondesi'nin 25 yıl önce Dodgers'tan alınmasının ardından Blue Jays Beyzbol Operasyonları Başkan Yardımcısı Al LaMacchia'nın yaptığı parlak tahminden çok uzaktı.

“Hayatının geri kalanında para konusunda endişelenmesine gerek kalmayacak,” dedi LaMacchia. “Gücü Clemente'ye yakın ve içgüdüleri yapması gereken değişiklikleri yapmasına izin verirse, uzun, uzun süre hatırlayacağınız kişilerden biri olabilir.”