Tasarı Cümleleri Nelerdir ?

Sevecen

New member
Tasarı Cümleleri Nelerdir?

Türkçe dilbilgisinde cümleler, anlam ve işlevlerine göre farklı türlere ayrılır. Bu türlerden biri de "tasarı cümleleri"dir. Peki, tasarı cümlesi nedir, ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? Tasarı cümleleriyle ilgili bilinmesi gerekenler ve sıkça sorulan sorular bu makalede detaylı şekilde açıklanacaktır.

---

Tasarı Cümlesi Nedir?

Tasarı cümlesi, bir kişinin gelecekte yapmayı planladığı veya niyet ettiği eylemi ifade eden cümle türüdür. Yani tasarı cümlesi, henüz gerçekleşmemiş, ancak yapılması düşünülen veya planlanan olayları anlatır. Bu cümleler, bir niyet, karar ya da geleceğe yönelik bir isteği dile getirir.

Örnek:

- "Yarın sinemaya gideceğim."

- "Hafta sonu projeyi tamamlamayı düşünüyorum."

- "Akşam yemeğe çıkacağız."

Buradaki cümlelerde belirtilen eylemler henüz gerçekleşmemiş, ancak konuşan kişi bu eylemi gerçekleştirmeye niyetlidir.

---

Tasarı Cümlelerinin Özellikleri

1. Gelecek Zaman Vurgusu: Tasarı cümleleri genellikle gelecek zamanda kurulur ve yapılması planlanan eylemi belirtir.

2. Niyet ve Plan İfadesi: Cümlede bulunan kişi veya kişiler, bir şeyi yapmaya karar vermiş veya yapmayı tasarlamaktadır.

3. Belirsizlik Unsuru: Tasarı cümlelerinde genellikle kesinlik değil, bir niyet veya plan söz konusudur; gerçekleşip gerçekleşmeyeceği kesin değildir.

4. Kişisel ve Sosyal Konularda Kullanım: Tasarı cümleleri hem günlük yaşamda hem de resmi durumlarda, planlama ve niyet bildirme amacıyla kullanılır.

---

Tasarı Cümleleri Nasıl Kurulur?

Tasarı cümleleri çoğunlukla gelecek zaman kipiyle kurulur. Türkçede gelecek zaman "-ecek/-acak" ekiyle oluşturulur. Ancak bazı durumlarda şimdiki zaman veya başka yardımcı kelimelerle de tasarı cümlesi kurulabilir.

Örnekler:

- Gelecek zamanla: "Yarın ders çalışacağım."

- Şimdiki zaman anlamıyla: "Akşam buluşuyoruz." (Burada planlanmış, tasarlanmış bir eylem anlatılır.)

- Yardımcı fiillerle: "Projeyi tamamlamayı düşünüyorum."

---

Tasarı Cümleleri Hangi Durumlarda Kullanılır?

- Plan ve Program Bildirirken: Bireyler gelecekte yapacakları işleri, etkinlikleri anlatmak için tasarı cümlesi kullanır.

- Niyet ve Amaç İfade Ederken: Bir kişinin hedeflerini, amaçlarını belirtirken kullanılır.

- Öneri ve Tekliflerde: Bir şey yapmayı düşündüğünü belirtmek veya teklif etmek için tasarı cümlesi tercih edilir.

- Karar ve Söylemlerde: Henüz karar aşamasında olan veya alınan kararları anlatmada yer alır.

---

Tasarı Cümleleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Tasarı cümlesi ile gelecek zaman cümlesi arasındaki fark nedir?

Tasarı cümlesi gelecek zamanın içinde yer alan bir alt türdür. Ancak her gelecek zaman cümlesi tasarı cümlesi değildir. Gelecek zaman cümlesi, gelecekte gerçekleşecek herhangi bir olayı anlatırken; tasarı cümlesi özellikle yapılması planlanan, niyet edilen olayları ifade eder.

2. Tasarı cümlesi olumsuz nasıl kurulur?

Olumsuz tasarı cümlesi, gelecekte yapılması planlanmayan veya niyet edilmeyen eylemleri ifade eder. "-me/-ma" olumsuzluk eki ve gelecek zaman eki birlikte kullanılır.

Örnek: "Yarın gelmeyeceğim."

3. Tasarı cümlesinde kullanılan zamanlar hangileridir?

Çoğunlukla gelecek zaman kullanılır. Ancak bazı durumlarda şimdiki zaman veya yardımcı fiillerle de tasarı cümlesi kurulabilir.

4. Tasarı cümlesi sadece olumlu mu olur?

Hayır, hem olumlu hem de olumsuz biçimde kurulabilir. Önemli olan eylemin geleceğe yönelik plan veya niyeti yansıtmasıdır.

5. Tasarı cümlesinde “düşünüyorum” gibi ifadelerin yeri nedir?

"Düşünüyorum", "planlıyorum" gibi ifadeler tasarı cümlesine niyet veya kararlılık anlamı katarak cümlenin tasarı anlamını güçlendirir.

---

Tasarı Cümleleri ile İlgili Örnekler

- "Bu yaz tatile çıkacağız."

- "Yarın toplantıya katılmayı düşünüyorum."

- "Önümüzdeki hafta raporu teslim edeceğim."

- "Hafta sonu evde kalmayacağım."

- "Projeyi tamamlamayı planlıyoruz."

---

Sonuç

Tasarı cümleleri, gelecekte yapılması planlanan, niyet edilen veya tasarlanan eylemleri ifade eden cümlelerdir. Türkçede genellikle gelecek zaman ekiyle kurulan bu cümleler, iletişimde niyet ve planların açıklanmasında önemli rol oynar. Hem olumlu hem olumsuz şekilde kurulabilen tasarı cümleleri, dilin günlük ve resmi kullanımında sıkça karşımıza çıkar. Doğru ve etkili kullanımı, plan ve kararların net bir şekilde ifade edilmesini sağlar.

---

Anahtar Kelimeler: tasarı cümlesi nedir, tasarı cümleleri nasıl kurulur, tasarı cümlesi örnekleri, tasarı cümlesi olumsuz, tasarı cümlesi ve gelecek zaman, Türkçe dilbilgisi, tasarı ifadeleri.