Aşure malzemeleri nasıl hazırlanır ?

Hayal

New member
FORUM BAŞLIĞI: Bir Kazanın Etrafında Toplanan Hikâye – Aşurenin Sessiz Hafızası

---

1. İlk Paylaşım: Komşunun Kapısından Gelen Koku

Geçen yıl Muharrem ayının ortalarında, apartmanın merdiven boşluğunda garip bir koku yayılmaya başlamıştı. Tarçın, haşlanmış buğday ve hafif nar ekşisi… Önce anlam veremedim. Sonra alt kattaki daireden gelen sesleri duydum: büyük bir kazan kapağı kapanıyor, birileri ölçü kaplarıyla konuşuyor, çocuklar ise kapıya yakın bir yerde sabırsızca bekliyordu.

Kapıyı çaldığımda beni içeri davet eden kişi Elif’ti. Mutfağın ortasında büyük bir kazan, çevresinde ise birkaç kişi vardı. Herkesin bir görevi vardı ama kimse acele etmiyordu. O gün ilk kez “aşure malzemeleri nasıl hazırlanır” sorusunun sadece mutfakla ilgili olmadığını fark ettim.

Elif, “Her malzeme tek başına bir şeydir ama birlikte başka bir şeye dönüşür,” demişti. O an basit bir tatlıdan değil, kolektif bir hafızadan bahsettiğini anlamıştım.

---

2. Kazanın Etrafında İki Yaklaşım: Plan ve Duygu

O gün orada sadece Elif yoktu. Onun eşi Murat da işin içindeydi. Ama yaklaşım farkları hemen hissediliyordu.

Murat, kazanı kurmadan önce malzeme listesini çıkaran kişiydi. Hangi baklagil ne kadar haşlanacak, şeker ne zaman eklenecek, buğdayın kıvamı nasıl olmalı… Hepsini not almıştı. Zamanlama onun için her şeydi. Kazanın altındaki ateşin bile kontrol altında olması gerektiğini söylüyordu.

Elif ise başka bir yerden bakıyordu. Komşulardan gelen malzemeleri kabul ederken sadece miktara değil, hikâyeye de bakıyordu. Birinin verdiği kuru incirin “Bahçemizdeki son ağaçtan” geldiğini öğrenince yüzü değişiyor, o inciri kazana eklemeden önce bir an duruyordu.

İkisi de aynı sonuca gidiyordu ama yolları farklıydı. Biri düzen kuruyor, diğeri anlam kuruyordu. Ve bu fark çatışma değil, denge yaratıyordu.

---

3. Aşure Malzemelerinin Yolculuğu

O kazanda olanları izlerken asıl hikâyenin malzemelerde saklı olduğunu fark ettim. Her biri ayrı bir hazırlık sürecinden geliyordu:

Buğday gece önceden ıslatılmıştı, sabaha kadar dinlendirilmişti.

Nohut ve fasulye ayrı kaplarda haşlanmış, kıvamları kontrol edilmişti.

Kuru kayısı ve incir küçük parçalara bölünmüş, tat dengesi için bekletilmişti.

Fındık ve ceviz son anda eklenmek üzere kenarda tutuluyordu.

Nar taneleri, sadece süs değil, ekşilik ve tazelik dengesi için hazırlanıyordu.

Tarçın ise neredeyse final imzasıydı.

Murat, “Her malzemenin ayrı karakteri var, hepsini aynı anda kaynatırsan kaybedersin,” diyordu. Elif ise “Ama hepsini bir araya getirmezsen hikâye oluşmaz,” diye ekliyordu.

İkisi de haklıydı. Kazan, bu iki yaklaşımın birleştiği yerde yavaş yavaş anlam kazanıyordu.

---

4. Tarihin İçinden Gelen Tat

Sonradan öğrendiğimde şaşırmıştım: Aşure sadece bir tatlı değil, kökeni Nuh’un gemisine kadar uzanan bir paylaşım geleneğiydi. Rivayete göre gemide kalan son malzemeler bir araya getirilmiş ve ortaya bu karışım çıkmıştı.

Bu anlatı sadece dini bir hikâye değil, aynı zamanda toplumsal bir metafor gibi duruyordu. Farklılıkların bir araya gelip yeni bir bütün oluşturması… Göçler, kıtlıklar, birlikte yaşama kültürü… Aşure, bu hafızanın mutfaktaki karşılığıydı.

Elif bunu anlatırken sesini alçaltmıştı: “Belki de her mahallede bir kazan kurulmasının nedeni bu… İnsanların birbirine sadece yemek değil, dayanışma bırakması.”

---

5. Malzemeler Hazırlanırken Kurulan Bağlar

En dikkat çekici an, malzemelerin kazana girişiydi.

Bir çocuk cevizleri taşırken düşürdü, herkes eğildi. Kimse kızmadı. Murat hemen çözüm odaklı bir şekilde “Zemin temiz, devam edebiliriz” dedi. Elif ise çocuğun yüzüne bakıp “Bir dahaki sefere birlikte sayarız,” dedi.

Aynı olay iki farklı şekilde karşılanmıştı ama sonuçta çocuk gülümsemişti.

O an fark ettim ki aşure sadece malzemelerin değil, insanların da bir araya geliş biçimiydi. Biri düzeni sağlıyor, diğeri ilişkiyi onarıyordu. İkisinin de olmadığı bir mutfak eksik kalıyordu.

---

6. Forum Sorusu: Bir Kazanın İçinde Biz Neredeyiz?

O gün kazanın başında saatler geçti. Sonunda herkes eline küçük bir kase aldı. Üzerine nar, tarçın ve ceviz serpildi. İlk kaşıkta kimse konuşmadı.

Sonra Elif sordu:

“Bu karışım sadece malzeme mi, yoksa birlikte yaşamanın bir hali mi?”

Murat ise daha basit ama derin bir cümle kurdu:

“Doğru zamanlama olmasaydı bu tat tutmazdı.”

İkisi de aynı yere bakıyordu ama farklı pencerelerden.

Şimdi bu yazıyı okuyanlara sormak istiyorum:

Bir aşure kazanında sadece malzemeler mi birleşir, yoksa insanlar da kendini yeniden mi kurar?

---

7. Son Not: Kaynağı Olan Bir Geleneğin İçinde

Aşure geleneği üzerine okuduğum bazı tarihsel kaynaklar, bu yemeğin sadece Anadolu’ya özgü olmadığını; Orta Doğu, Balkanlar ve Mezopotamya kültürlerinde benzer paylaşım ritüelleriyle birlikte yaşadığını gösteriyor. Ortak nokta hep aynı: elde kalanların birlikte anlam kazanması.

Belki de bu yüzden her aşure kazanı, sadece bir tarif değil; bir hatırlatma gibi çalışıyor. Birlikte üretmenin, paylaşmanın ve farklılıkları aynı kapta tutabilmenin mümkün olduğunu hatırlatan bir hafıza.